REHBER ÖĞRETMENİMİZ  FATMA ERDOĞAN'DAN

REHBER ÖĞRETMENİMİZ FATMA ERDOĞAN'DAN "ÇOCUKLARDA ÖZDİSİPLİN VE SORUMLULUKLAR" SUNUMU

Okulumuz rehber öğretmeni Fatma ERDOĞAN tarafından yılın ilk uzaktan katılımlı  zoom üzerinden veli sunumu yapıldı. Özdisiplin ve Sorumluluk konuları ele alınan faydalı bir çalışma oldu. Sunuma katılamayanlar ve bilgi almak isteyenler için evlere broşür gönderildi. Yine sununun özet halini haberimizde bulabilirsiniz. Fatma Öğretmenimize teşekkür ediyoruz.

22.10.2021 575

ÇOCUKTA ÖZDENETİM SAĞLAMANIN YOLLARI

Çocukların öz denetimlerini sağlamaları için üç tip kaynağa ihtiyaçları vardır; kendileri ve diğerleri hakkında iyi duygular, doğru ve yanlışı anlama ve problemleri çözmek için alternatiflerin olması Aşağıdaki stratejiler, çocukların bu önemli kaynaklarını geliştirmelerine yardımcı olabilir.

- Sevgiyi ifade etme ve koşulsuz sevme; sıcak bir ses tonuyla çocuğa yaklaşma ve onu kucaklama bir sevgi ifadesidir ve çocukların istenmeyen davranışları göstermesini önler.

- Tutarlı olmak; çocuklar tutarlı bir çevrede iyi gelişecektir. Görüş birliğinde olan tutarlı ebeveynlerin açık bir şekilde belirlenmiş süreklilik gösteren kuralları ve sınırları vardır.

- İletişimde açık olmak; kullanılan kelimelerin ve hareketlerin çocuğa da aynı mesajı verdiğinden emin olunmalıdır. Ayrıca yanlış davranışa onun dikkatini çekerek, göz kontağı kurarak sert fakat sinirli olmayan bir ses tonuyla "Kardeşini rahatsız etmemeni istiyorum. Görüyorsun ki, çok üzülüyor" diye açıklamak da yerinde bir davranış olacaktır.

-Problem davranışı anlamak; yapılan iyi bir gözlemle ebeveynler, çocuklarının problem davranışlarının neyi ifade ettiğini anlayabilirler. Yapılan bir kaç günlük gözlemde, davranış ortaya çıkmadan önce ne olduğu, ne zaman, nerede ve kiminle gerçekleştiği gibi bilgiler yardımıyla olumsuz davranışlar hakkında ipucu alınabilir.

- Çocukların kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak; Ebeveynler genellikle çocuklarının iyi davranışlarından dolayı onları övmeyi, değer verdiklerini hissettirmeyi ihmal ederler. Bu da çocukların dikkat çekmek için olumsuz davranışlara yönelmelerine neden olmaktadır. Olumlu davranışlar karşısında teşekkür etmek, gülümsemek, ne kadar iyi bir iş yaptığını anlatarak ona zaman ayırmak olumlu davranışın tekrar edilmesini ve çocuğun kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca, olumsuz davranışlar ortaya çıktığında görmezlikten gelmek ve sabırlı olmak, çocuğun bu davranışının ona bir şey kazandırmadığını anlamasına yardımcı olacaktır.

 "Unutmayın! Çocuk büyütmek, ona bizsiz yaşamayı öğretmektir."

SORUNLU DEĞİL, SORUMLU BİREYLER

 Koruyucu Ebeveyn Tarzı"na sahip olan anne-babalar bebeklikten itibaren "O yiyemez, çocuktur! -O şimdi yavaş giyinir, geç kalırız; ben hemen halledeyim! " diyerek çocuklarının yapabilecekleri sorumlulukları yerine getirmeyeceklerini düşünür ve bu işleri onlar için kendileri yaparlar. Bazılarının bunu abartarak, ev ödevlerini bile yaptığı görülür. Bu düşünce tarzı çocuklara, "-Sen yetersizsin! " mesajını iletmektedir. Çocuğun başarısını belirleyen en önemli faktörlerin başında sorumluluk duygusu gelir. Her ihtiyacı anne-baba tarafından karşılanan, devamlı neyi nerede ve nasıl yapacağı kendisine hatırlatılan, yanlış yaptığında eleştirilen çocuklar da daha işin başında sorumluluk almak istemezler, kaçınırlar ya da huysuzluk yaparak işleri yapmayı reddederler. Sabredin. Pratik yaparak öğrenmesi için ona fırsat verin.

SINIRLAR VE KURALLAR

Çocuğumuzun kendine güvenmesi için önce bizim çocuğumuza güven duymamız ve duyduğumuz güveni çocuğumuza hissettirmemiz gerekir. Çocukluğunda güven verilmemiş bir insan yetişkin olduğunda bunun eksikliğini yaşar. Çocuğumuza güvenmeli ama burada bir dengeyi çok iyi kurmalıyız. Biz sana güveniyoruz evladım diyerek onu denetimsiz bırakmak doğru değildir. Çocukların ve gençlerin denetime, kontrol edilmeye ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzla arkadaş gibi olmayın, güvenin, paylaşın ancak şunu da unutmayın sizler anne babasınız, bu ayrım noktasını gözden kaçırmayın.

İki yaşındaki çocuk onun elinden tutmanızı istemez. Kendi başına yürümek ister. Ama bir an dönüp baktığında annesini göremezse ağlamaya başlar. Annesini yanında ister ama elini tutmak istemez. Kurallara uymak istemez ama kuralların olmasından da hoşlanır aslında. İtiraz etmesine rağmen anne ve babanın, koydukları kuralın arkasında durması çocuğa kendini güvende hissettirir. Evde belirsizlik ortamı yaratılmadan ortak kurallar ve tüm aile bireylerinin bunlara uyması çok önemlidir.